Jiu – Jitsu v Sloveniji, Alex Kodek 2007

Pod imenom Jiu-Jitsu v Sloveniji iz preteklosti poznamo nekakšno zmes »karate-judo«, vendar to ni Submission Grappling Jiu-Jitsu. Borilne veščine niso sestavljene na podlagi pravil tekmovanja, ampak bazirajo na obširnem in natančnem znanju ter sistemu samoobrame. Tega pa pri nas dolgo ni bilo.

Medtem se je v 70ih in 80ih letih po svetu izkazal za sistem, ki je na tekmovanjih mešanih borilnih veščin vedno prinašal zmago. Kdor je hotel biti uspešen borec, je moral znati Jiu-Jitsu. Tisti, ki pa so se učili in trenirali pri najboljših, so bili opazno za cel razred pred ostalimi. Takim so rekli dobri tehniki, ker so s poznavanjem situacij v »clinch-u« lahko premagali močnejše in agresivnejše nasprotnike.

V Sloveniji danes že veliko ljudi okvirno pozna ali pa trenira parterno in mešano borbo. Da pa bi postali dobri tehniki, pa okvirno in površno znanje ni dovolj. Za to je potrebno trenirati celovit sistem in se treningom ter učenju tudi zelo natančno posvetiti. Zame je Hirschmann Jiu-Jitsu edini takšen sistem, ki je s kvalitetnim poučevanjem Submission Grapplinga v Sloveniji tudi prvi pričel. Konec koncev je z upoštevanjem pravilnosti tehnik zagotovljena tudi veliko večja varnost pri treningih in s tem tudi večje zadovoljstvo med in po vadbi.

K sami varnosti pa veliko pripomore tudi pravilnik tekmovanja, ki določa, katere tehnike so nevarne in kakzšna mora biti njihova izvedba, da so dovoljene. Pravilnik tudi skrbi, da so borbe na tekmovanjih zanimive širšemu krogu gledalcev. Hirschmann Jiu-Jitsu ima sestavljen svoj lasten in v svetu edinstven pravilnik, ki so ga na submission grappling tekmovanjih začeli po Sloveniji in drugod po svetu s pridom izkoriščati tudi drugi klubi in organizacije, saj se je izkazal za najboljšega. Zato so tudi najbolj ugledna tekmovanja Submission Grappling Jiu-Jitsu v Sloveniji organizirana s strani zveze A.M.A.H. ter imajo najdaljšo tradicijo in najvišje denarne nagrade za zmagovalce turnirjev.

Alex Kodek, 12. junij 2007